Äkta Hem

Jag har under en längre tid följt Nina på Instagram (@nina.elisabet) och är helt betagen av de vackra bilder hon publicerar från sitt eget hem i den lilla byn Obbola i Västerbotten. Jag har själv varit intresserad av fotografering så länge jag kan minnas och vet hur svårt det är att få till de där riktigt fina bilderna, de som rycker tag i en och gör att man bara vill stanna upp och titta. Bilder som lyckas förmedla en känsla. Det lyckas verkligen Nina att göra. De flesta bilderna på hennes Instagram är tagna i hennes eget hem. Det är så fint så jag önskar att jag själv kunde få flytta in där, vackrare hem har jag sällan skådat.

Hon har ett så vackert hem. Det märks att hon har öga för det där med skönhet. Vackrare hem får man leta efter. Är det fler än jag som gärna skulle vilja flytta in här? Fotot har jag lånat från Nina Tegenfeldt (@nina.elisabet).

När hon på Instagram deklarerade att hon skulle starta en webbutik med fokus på miljö och hållbarhet, där hon säljer produkter till hemmet som är hållbara, giftfria och vackra så blev jag förstås väldigt nyfiken. För det är ju precis det jag också vill inspirera till - giftfria hem med hållbarhet i fokus. Samtidigt kände jag: Nej, inte ännu en nätbutik med denna inriktning. Det finns redan de som startat detta, vi behöver inte ännu en till. Men när butiken öppnade så hade den nåt särskilt som jag inte hittat någon annan stans och jag blev så nyfiken att jag ringde upp Nina för att få en intervju med henne. Jag ville veta mer om hennes butik Äkta Hem.

Allt som säljs i hennes nätbutik som öppnade under hösten är miljövänligt på något sätt. Det kan vara ekologiskt, eller närproducerat, och tankar finns på att även börja sälja sånt som hon fyndat på second hand.

Nina berättar att hon älskar naturmaterial och att god kvalitet är viktigt för henne. Men det som driver henne är skönhet. Att man ska ha ett hem som man själv tycker är vackert, där man trivs. Hon berättar att hon har varit intresserad av inredning så länge hon kan minnas, och hon köpte sin första inredningstidning redan när hon gick i mellanstadiet. Men inredning handlar ofta om trender, och är därför både opersonliga och som uppmanar till att ständigt göra om sina hem - för att konsumera ännu mer. Detta är något som inte alls tilltalar henne och det är inte heller det hon menar med inredning. Nina är utbildad Graceful Living Designer och arbetar även som hemvägledare, där hon gör hembesök och hjälper till med konsultationer gällande inredning. Hon vill inte kalla sig för inredare, just för att det antyder att man utgår från trender och inte tar hänsyn till människan som bor där. Istället vill hon hjälpa människor att hitta sin egen personliga stil i sitt hem, där inredningen präglas av personerna som bor där och som är vackert och funktionellt för just dem.

Med känsla för skönhet i det vardagliga. Nina blandar gamla prylar med nya i gedigna naturmaterial i sitt hem. Fotot har jag lånat från Nina Tegenfeldt (@nina.elisabet). 

Nina berättar att hon först tvekade länge innan hon startade sin butik. Det sista hon vill uppmuntra till är konsumtionshets, hur kunde hon då motivera att starta en butik där folk konsumerar? Men när hon tänkt igenom det noga så insåg hon att det inte fanns någon motsättning här, snarare tvärtom. Hennes butik kan bidra till en mer hållbar värld. Så här säger Nina:

"Jag vill påverka människor till att göra bättre val. Jag känner att jag bidrar till en mer hållbar värld genom att få människor att konsumera mer miljövänligt, att välja produkter som är gedigna med hög kvalitet i naturliga material. Om jag inte startade butiken så skulle jag inte bidra till detta, människor kommer ju inte att sluta konsumera för att jag låter bli att starta min butik. Hos mig kan de göra bättre val". 

Många får tankarna att hållbarhet är något tråkigt, att man måste avstå från det goda i livet för att kunna leva hållbart. I miljökretsar finns också ofta en hård och kall jargong. Man ska vara perfekt. Istället för att vara glad för det man kan göra för miljön så får man kritik för det man inte gör. Det gör att många backar. Det här är också något som jag upplevt och verkligen kan skriva under på. Nina tror mer på idén att inspirera till att göra goda val än att skrämma med hemska fakta om hur illa ställd det är med vår miljö. Hon menar också att leva hållbart är allt annat än tråkigt och det innebär inte att man behöver göra avkall på sin livskvalitet för att vara en miljövän. Snarare tvärtom, det ger en djupare mening att leva på ett sätt som är förenligt med en klimatsmart livsstil. Om alla gör det man kan utifrån de förutsättningar man har så blir det tillsammans en enorm skillnad.

Att skapa vackra hem med gammalt och nytt i gedigna naturmaterial, det är Ninas syn på hållbar inredning. Fotot har jag lånat av Nina Tegenfeldt (@nina.elisabet).

Nina avslutar med att säga: "Mitt företag kommer att få växa fram i lagom takt. För mig känns det väldigt viktigt att det jag levererar är äkta och att det kommer från hjärtat. Jag vill inte bidra till konsumtionshets utan jag vill att mina köpare ska fundera och komma underfund med om det som finns i butiken är något som de verkligen behöver innan de handlar något".

För er som har Instagram så kan jag varmt rekommendera er att följa henne. Där heter hon @nina.elisabet. Vill ni kika in i hennes fantastiska webbutik så hittar ni den här.


Jag vill också passa på att påminna om att jag inte är sponsrad av Äkta Hem. Jag har sagt det förr men det tål att påminnas om: Jag vill endast visa på goda exempel där hållbarhet och en giftminimerad vardag är ledord. Jag tycker också att det är jätteviktigt att lyfta fram de små företagen som gör skillnad för att få människor att göra bättre val snarare än att gå till de stora multinationella företagen, där så hög vinst som möjligt är den främsta drivkraften (ofta på bekostnad av både etik och moral, och där miljötänk och att producera giftminimerade produkter är väldigt lågt prioriterat, om än alls). Därför vill jag berätta för er om Äkta Hem, då jag tycker att företaget lever upp till det jag vill bidra med till 100%. Så för er alla som ska köpa julklappar till nära och kära, ett tips från mig är att kolla in Äkta Hem, för där finns mycket fint i alla prisklasser till vackra, giftfria och hållbara hem. Men fundera gärna innan ni handlar - så det inte blir ett felaktigt impulsköp.

Jag önskar er alla en fin kommande vecka och avslutar med ytterligare några av Ninas vackra bilder.

Foto lånat från Nina Tegenfeldt (@nina.elisabet).

Foto: Nina Tegenfeldt.
Foto: Nina Tegenfeldt.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar