Himmelskt god linssoppa och två sorters glutenfritt bröd

Efter att ha gått kurs i surdegsbakning hos den franske bagaren Sebastien Boudet har jag förstått vikten av blötläggning av både spannmål och baljväxter, för att kunna ta del av den maximala näring som finns i dessa råvaror. Genom att blötlägga så bryts antioxidanten fytinsyra som finns i dessa råvaror ned. Fytinsyra fungerar som en nyckel som ser till att vitaminer och mineraler i spannmål och baljväxter är låsta. Detta för att skydda råvarorna. Så det finns risk att vi äter råvaror fulla med näring, men som våra kroppar inte kan ta upp för att fytinsyra hindrar kroppen från att komma åt dessa. Men genom att blötlägga så låser man upp nyckeln och dessa näringsämnen blir tillgängliga för den mänskliga kroppen att ta upp.

Så ett tips för er som äter gröt till frukost, är att lägga den i blöt redan kvällen innan. Det gör att så mycket mer näring blir tillgängligt, vilket gör att du heller inte behöver äta lika mycket för att bli mätt om du blötlagt kvällen innan.

Idag vill jag dela med mig av en himmelskt god linssoppa, som jag brukar göra. Du lagar den på mindre än en halvtimme. Jag älskar recept på näringstät och bra mat som ändå är "snabbmat". För visst är det så, att ibland så finns varken tiden eller orken att stå och laga mat. Ändå kanske det är just dessa dagar som vi allra mest behöver ge vår kropp maximalt med näring så den får en chans att återhämta sig och vi kan få energin tillbaka. Denna soppa är perfekt för de där stressiga vardagarna när orken tryter. Fördelen med denna soppa är att den blir bara godare och godare för varje dag som den sen står i kylen, smakerna kommer fram mer och mer.


RECEPT HIMMELSKT GOD LINSSOPPA

Receptet är lagom för 4 personer.


Börja med att blötlägga linserna dagen innan du ska laga soppan. För mig fungerar blötläggning också som en spark i baken, att laga bra mat. Har jag lagt i blöt dagen innan så är jag mycket mer motiverad att laga god hälsosam mat dagen efter då allt är förberett för det.

1 ekologisk gul lök, fint hackad
1/2 msk ekologisk curry
1/2 msk ekologisk spiskummin
1 tsk garam masala
1 ekologisk vitlöksklyfta, fint hackad
1 burk ekologisk kokosmjölk eller kokosgrädde (Kung Markatta har bisfenolfria konservburkar med kokosmjölk)
2 förpackningar ekologiska krossade tomater
2 tsk ekologisk grönsaksbuljong (jag använder Kung Markattas på burk) alternativt en egen burk benbuljong (ca 2 dl)
1 1/2 dl ekologiska röda linser
1/2 pressad ekologisk lime eller citron
1/2 msk ekologisk honung
oraffinerat havssalt och peppar

Hacka den gula löken fint och fräs i lite ekologisk kallpressad kokosolja tillsammans med kryddorna i några minuter. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs med en kort stund innan du häller i tomatkross, kokosmjölk och buljong och kokar upp. Låt puttra under lock i 10 minuter. Tillsätt de blötlagda och sköljda linserna och låt fortsätt att puttra i 10 minuter till. Pressa i en halv lime eller citron och tillsätt honungen. Smaka av med salt och peppar. Klart!

Till soppa är det alltid gott med ett nybakt bröd till. Vi har ofta mitt surdegsbröd till, men även detta långpannebröd passar utmärkt. Nedan hittar du dessutom recept på två varianter av glutenfritt bröd som kan passa bra till.

Jag lovade tidigare att dela med mig av några recept på lyckade glutenfria bröd, så här kommer två varianter som jag tycker blivit bra när jag bakat dem. Nu är jag dock helt såld på surdegsbröd så det kommer säkert att bli en hel del surdegs-snack här på bloggen i framtiden. Men först kommer de recept som jag utlovat sedan tidigare.

Gluten kan vara problematiskt för många och eftersom vitt mjöl är så sönderprocessat så försöker vi i möjligaste mån att undvika att äta bröd gjort på vitt vetemjöl.  Men att baka glutenfritt bröd är inte alltid så enkelt har jag märkt.

Vill man baka glutenfritt så är det oftast inte särskilt svårt att få till det bra när det gäller "söt-fika", men desto svårare att lyckas med glutenfritt bröd. Så när jag lyckas med detta på blir jag så glad.

Det första receptet fick vi av en god vän och det blev riktigt saftigt och gott. Det är en limpa med rostade hasselnötter och torkade aprikoser i. Jag kan dock tycka att aprikoserna gjorde brödet lite för sött för min smak, så nästa gång kommer jag att utesluta dessa.




RECEPT GLUTENFRI LIMPA MED NÖTTER OCH TORKADE APRIKOSER

1 msk skal av psylliumfrön
1 dl ekologiska linfrön
1 dl ekologiska sesamfrön
2 1/2 dl kokande vatten
4 dl egenblandad glutenfri mjölmix (se nedan)
2 tsk bikarbonat
2 tsk oraffinerat havssalt
1 1/2 dl ekologisk filmjölk
25 gram jäst
1 dl mörk sirap
2 dl rostade hasselnötter
1 dl strimlade torkade aprikoser

Rosta hasselnötterna på en plåt i 175 grader i 9 minuter. Lägg sedan i en torr ren kökshandduk och gnugga bort skalet.

Blanda psylliumfröskal, linfrön och sesamfrön i en bunke. Häll över kokande vatten och rör om. Låt svälla i 10 minuter. 

Blanda 4 dl egenblandad mjölmix (se nedan), bikarbonat och salt i en egen bunke. 

Tillsätt filmjölken i fröblandningen och smula ned jästen. Vispa med elvisp tills jästen löses upp. Vispa ned mjölblandningen och sirap. Rör sist i hasselnötterna och de strimlade aprikoserna. 

Smöra och bröa en avlång limpform. Häll i smeten och strö över 1 msk av mjölmixen. Låt brödet sen jäsa 1 timme under bakduk. 

Sätt ugnen på 200 grader. 

Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme. Låt stå en halvtimme innan brödet stjälps upp. 

Egenblandad mjölmix
3 dl majsmjöl
4 dl havremjöl (skrädmjöl)
2 dl rismjöl
1 dl potatismjöl

Blanda allt och använd 4 dl till denna limpa (plus 1 msk att strö över innan jäsning). Resten av mjölmixen sparar du sen i en glasburk med tättslutande lock, att användas till fler limpor eller i annan glutenfri bakning. 

Vill man kan man utesluta både aprikoserna samt hasselnötterna. 







Nästa recept kommer från Nillas Kitchen. En blogg som jag ofta läser och jag har även den kokbok som hon skrivit, Baka Glutenfritt som jag för övrigt varmt kan rekommendera för er som vill lära er baka mer glutenfritt. 

De här glutenfria frallorna har ett högt näringsinnehåll, är fiberrika, lätta att baka, och blir härligt sega och saftiga. 

Receptet är baserat på teffmjöl, som är ett etiopiskt naturligt glutenfritt sädesslag. Brödet är extra mättande.

Ett tips som Nilla delar med sig av är att dela alla frallorna i halvor innan du fryser in, så är det enkelt sen att bara ta upp en i taget och värma direkt i brödrosten.



RECEPT TEFF-FRALLOR FRÅN NILLAS KITCHEN

12 stycken.

7,5 dl ljummet vatten, ca 25-30 grader.
2 msk ekologisk rapsolja
25 gram ekologisk jäst
1,5 msk ekologisk honung
0,5 dl ekologiska linfrön
2,5 dl havregryn eller hirsflingor
3,5 msk fiberhusk
0,5 dl nyponskalmjöl
5 dl teffmjöl
1,5 tsk oraffinerat havssalt
1 tsk ekologiska brödkryddor

Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt sen till degvätskan. Vispa hastigt ihop till en jämn smet. Smeten sväller sen inom några minuter till en deg. Låt degen stå i 10-15 minuter. Forma frallor med lätt fuktade händer och placera på en smord plåt. Pudra lite teffmjöl över och täck med bakduk. Låt sen jäsa i 70-90 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 25 minuter. Låt svalna helt på galler innan de skärs upp.



Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg! Själv har jag fullt upp med alla bestyr inför vårt kommande bröllop, därav lite glest mellan inläggen här på bloggen. Men håll ut. Snart kommer jag att börja publicera en serie om vilka produkter som jag har i mitt badrumsskåp, med tankar, tips och idéer på hur man kan kemikaliebanta bland sina skönhetsprodukter, hygienprodukter mm.  Jag kommer även att berätta mer om vårt bröllop efter att det ägt rum, för att dela idéer hur man kan göra denna stora dag så den blir en underbar fest som också är miljövänlig.







Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

  1. Hej! Väntar just nu på att få skjutsa in teff-frallorna i ugnen. Ser framemot att få avnjuta dessa sedan med möe smör & ost på :-)

    Inför ditt stundande bröllop önskar jag dig & din kärlek en jättefin bröllopsdag! Må gott!

    Med vänlig hälsning, Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sent omsider säger jag tack :-) Hoppas att frallorna blev lyckade och uppskattade. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  2. Som nybliven glutenallergiker undrar jag om havremjöl verkligen är glutenfritt (köper ju nu glutenfritt havregryn till frukostgröten), känner mig osäker och verkligen okunnig i ämnet...kan man mixa havregryn till eget mjöl? *nyfiken novis* =)
    Kram Sanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sanna. Det kan mycket riktigt finnas spår av gluten även i de varor man köper som i sig själva inte innehåller gluten. För en som är allergisk kan det räcka med bara några små korn av gluten för att bli jättesjuk och då bör man endast köpa varor som är märkta "glutenfria". Anledningen till varför det kan finnas spår av gluten är för att varan kan vara förpackad i samma fabrik som andra varor som innehåller gluten. Men många är känsliga mot gluten, men inte vrål-allergiska, och då är det inte farligt att använda havremjöl (havre innehåller i sig självt inte gluten). Man kan precis som du antydde göra sitt eget havremjöl väldigt enkelt genom att mixa havregryn i en matberedare tills det blir ett fint mjöl. Hoppas att du blev lite klokare av mina svar. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera