Göra sin egen majonnäs

Visste ni att det är jätte-enkelt att göra sin egen majonnäs? Gjord på rena råvaror utan några som helst tillsatser eller tillsatt socker. Dessutom är den så god! Att göra denna majonnäs tar 1 minut.


Receptet har jag läst på flera olika håll, men jag tror att det ursprungligen kommer från bloggen 56kilo.se. Som vanligt gör jag om recepten så att det passar mig. Här kommer min variant.


RECEPT MAJONNÄS

1 ekologiskt ägg
2 dl neutral ekologisk olja
1,5 tsk dijonsenap
1 krm oraffinerat havssalt
Saften från 1/2 - 1 ekologisk citron
Eventuellt lite vitpeppar

Det är viktigt att alla ingredienser (förutom saltet) är kylskåpskalla när du gör majonnäsen, så låt oljan stå i kylen innan så att den är kall när du startar. Ställ gärna även en hög smal behållare som du sen ska använda för att mixa majonnäsen i kallt i kylskåpet en stund innan. Det funkar t ex alldeles utmärkt att använda en urdiskad glasbehållare storlek lite större som behållare. När allt är kallt, lägg alla ingredienser i den höga smala behållaren och mixa med stavmixern i en minut, tills majonnäsen tjocknat.

Färdigt!

Majonnäsen håller ca en vecka i kylskåp.

Som salt använder jag detta som finns att köpa på bland annat Bodystore. Som olja använder jag denna från Kung Markatta. Tänk på att använda en neutral olja och inte en kallpressad då denna har för starkt smak och tar över i smaken annars.Dessa är alla ingredienser som du behöver för att göra din egen majonnäs. 

Som Therese på Leva Klokt skriver, så är den "äkta majonnäs" som man köper i affären långt ifrån så härligt naturlig och äkta som de gärna vill ge sken av. Therese berättar vad innehållet är i majonnäsen från Findus. Den är långt ifrån fri från tillsatser utan innehåller både konserveringsmedel, förtjockningsmedel och färgämne. Och så det tillsatta sockret som man hittar överallt numera. Inte så fräscht om ni frågar mig.

Testa detta recept, det är verkligen så gott och dessutom så enkelt att göra!

Kemikaliebantar-tips

- Använd ekologiska råvaror så slipper du rester av bekämpningsmedel. Då gör du samtidigt en stor tjänst till vår moder Jord.

- Mixa majonnäsen i en behållare gjord i glas eller rostfritt stål. Undvik plastbehållare då tillsatsämnen från plasten som kan vara hormonstörande kan läcka över till majonnäsen.

- Använd gärna en stavmixer som visat sig vara fri från klorparaffiner. Vi har denna hemma som jag gillar. Själva bladet är i rostfritt stål och vid tester så innehöll denna inte några rester från klorparaffiner som flera andra modeller visade sig göra när man gjorde ett test tidigare. Här kan du läsa om det.

Glad torsdag önskar jag er.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar