Minska på köttet

Sedan årsskiftet har vi dragit ned ordentligt på vår köttkonsumtion här hemma. Initiativet kom inte från mig utan från min sambo. Jag har länge känt att vi äter alldeles för mycket kött men har inte tidigare orkat göra de förändringar som krävs för att äta mer vegetariskt. Jag har känt att det redan är nog svårt att komma på vad man ska laga för mat, och genom att ta bort alla kötträtter så blir det helt enkelt bara för svårt att hitta idéer och inspiration. Men nu när initiativet inte kom från mig blev det lättare att börja. Och jag måste säga att det inte alls varit svårare att hitta på roliga maträtter. Nästan tvärtom!

Anledningarna varför jag velat dra ned på vårt köttätande är att jag dels inte tror att det är hälsosamt att äta så mycket kött som vi gemene man gör idag, och dels så vet jag att djurproduktionen står för en enormt stor del, nästan 20% av världens totala utsläpp av växthusgaser. Djuren behandlas dessutom ofta inhumant och det känns helt enkelt inte rätt att äta så mycket kött. Svensk djurproduktion ska dock vara bland den bästa i världen så de gånger vi köper kött är det alltid svenskt och allra helst ekologiskt eller naturbetes-kött.

Djuren föds ofta upp på soja från Brasilien som bidrar till avverkning av regnskogen. Soja produceras främst för att användas till djurfoder och tar enormt mycket land för att odlas. Så mycket som 80% av världens jordbruksareal används till att producera djurfoder. Det är ju inte klokt.

Nu var det alltså dags att ta steget mot en mer vegetarisk kost hemma hos oss. Än är jag inte beredd att bli vegetarian men kanske är det där jag och familjen landar till slut, vi får se.

"Köttfri måndag" tycker jag är ett fantastiskt initiativ och jag är glad att det fått så stor genomslagskraft. Bara genom att minska ned på kött en dag i veckan så gör det stor, stor påverkan på vår miljö. Vår familj har alltså valt att gå längre än så och äter köttfritt ca fem eller sex dagar i veckan och jag känner mig glad att vi kan göra det.

Det spännande är att både jag och min sambo mår mycket bättre sedan vi minskat på köttätandet. Jag känner mig piggare och lättare i kroppen och har mer energi än tidigare. Det känns som att kroppen fungerar mer som den ska.

Jag kommer att dela med mig av recept framöver på goda vegetariska rätter som gillas här hemma.


Underbart god smoothie gjord i råsaftcentrifugen. Rödbeta, äpple, apelsin och ingefära. Kryddad med malen kardemumma. 100% ekologisk. En riktig energikick!

Köpte den här tidningen idag för att få lite inspiration. 
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar