Giftfri och miljövänlig rengöring av din hårborste

Har din hårborste blivit sunkig och smutsig med damm och fett blandat med rester från stylingprodukter? När man försöker rengöra sin hårborste brukar gamla hår-rester som sitter på borsten vara ganska lätt att plocka bort, men det är inte lika lätt att få den ren från damm och fett och allt annat klet från stylingprodukter som gärna fastar på hårborsten efter en tids användning.

Sedan jag började tvätta mitt hår enligt no poo-metoden så blir hårborsten inte lika smutsig tack vare att det inte finns silikoner och mineraloljor i de produkter jag tvättar håret med. Men även om inte mineraloljor och silikoner fastnar så blir den ändå sunkig efter en tid på grund av att håret är något fett när man kammar ibland, plus att dammpartiklar fastnar.

Det är viktigt att tänka på att om du ska börja tvätta ditt hår enligt no poo så måste även borsten vara ren från silikoner och mineraloljor (poo) som konventionellt balsam innehåller och även finns i konventionella stylingprodukter. Då behöver den tvättas så att även den är ren från poo. Annars fastnar dessa i håret och det blir fett och ser smutsigt ut och blir svårt att tvätta rent. Men misströsta inte. Det är nämligen hur enkelt som helst att rengöra din hårborste.

Så här gör du för att göra hårborsten ren och bli som ny igen. Koka upp vatten. Lägg borsten i en skål och häll över det kokande vattnet. Strö över ca en tesked ekologiskt bikarbonat. Det bubblar till och rengör och tar bort all smuts, fett och damm. Skölj sen borsten i kallt vatten under kranen och låt torka. Färdigt!


Lägg hårborsten i en skål gjord av tex keramik eller rostfritt stål. Häll på kokande vatten och strö över bikarbonat. Gör detta då taggarna på borsten pekar uppåt så att det blir riktigt rent, sen kan du vända på borsten så att den får ligga i blöt några sekunder innan du tar upp och sköljer av den med kallt vatten. 


Min träborste med svinborst blev som ny, liksom min gamla hårborste i plast. Snart kommer dock plastborsten att bytas ut i min alltid pågående plastbantning. Jag ska införskaffa en till i trä med träpiggar. 

Kemikalie-bantartips: Se till att skålen som borsten ligger i när du häller över det kokande vattnet inte är gjord av plast då mjukgörarna i plasten, ftalaterna, släpper mycket lättare när de kommer i kontakt med värme. Ftalater är hormonstörande.


Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

3 kommentarer:

 1. i am always desperate with my hair brushes. i tried hand soap detergent soap, nothing works. i end up throwing them away and buying new ones. but i will certainly try this one. thank you Sara!

  SvaraRadera
 2. Funkade asbra! Tack! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra. :-) Ha en fin dag. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera